Hoe hou je de sfeer aan de keukentafel goed? BoerenPerspectief helpt
“Vooral dat laatste thema leeft.”, zo vertelt Harmannus Blok, coördinator BoerenPerspectief Groningen. “Zodra een agrarisch ondernemer zich bij ons heeft aangemeld neem ik contact op voor een intakegesprek. Veelal telefonisch, in sommige gevallen ga ik bij ze langs. Er komen veel verschillende vragen een uitdagingen voorbij. Maar hulp bij overnameprocessen is verreweg het meest aan de orde.
De vraag ‘Hoe hou je de sfeer binnen de familie goed’ komt veel voorbij. Het gesprek aan de keukentafel komt niet altijd vanzelf op gang. Dan is het belangrijk dat er iemand bij is die daar ervaring mee heeft en aandacht heeft voor de menselijke kant van zowel de nieuwe als de oude generatie. Vaak zit het proces veel te snel op de bedrijfseconomische kant. Veel belangrijker is de drive van iedereen om los te laten of juist het stuur over te nemen. De praktische kant komt daarna. Onze procesbegeleiders lukt het om juist dit deel aan te vliegen.”
Vragen als ‘Kan mijn bedrijf zoals het nu is over 10 jaar nog staan of moet ik toch de verbreding zoeken, omschakelen?’ ‘Hoe ga ik verder met mijn bedrijf?’ ‘Zit ik op het goede spoor?’ Of ‘Ik zie dat ik het nog wel een paar jaar vol hou, maar geen 10, 20 jaar. Wat moet ik doen om voor de lange termijn mijn bedrijf sociaaleconomisch interessant te houden?’ Alles komt voorbij in Groningen. “Het is enorm divers. De één gaat richting agrarisch natuurbeheer, de andere gaat juist de intensieve kant op. Bedrijfsverbreding. Ondernemers die willen omschakelen naar biologisch of juist terug willen naar gangbaar. Alle casussen komen langs. We zijn blij dat we met BoerenPerspectief de mogelijkheid hebben om te helpen. De vraag van de ondernemer staat centraal, maar onze procesbegeleiders kunnen echt helpen in het proces.”
Neem vrijblijvend contact met ons op
"*" geeft vereiste velden aan